“Sahibinden” anakonda!

İnternet üzerinden hayvan satışı yasal sınır tanımıyor. Satılan hayvanlar arasında, Türkiye’ye ithali yasak olan bazı türler olduğu gibi evde beslenmesi düşünülemeyecek üç metrelik anakonda yılanı bile var.

Özgür Gürbüz - Habertürk İnternet /21 Temmuz 2009

Kendisi üç metre boyunda ve fiyatı sadece 15 bin lira. Yedi gün içinde evinize teslim edilebilen, filmlerden tanıdığınız anakonda yılanı şu anda bir internet sitesi üzerinden satışa sunulmuş durumda. Kim evinde besler, geceleri nasıl yanında yatar bilinmez. Tek bilinen, hayvan ticaretinin tüm kontrolsüzlüğüyle Türkiye’de devam ettiği.

Postacılar tarantula taşıdığını biliyor mu?
Satışı yasak olan, nesli tükenme tehlikesindeki hayvanlar bile internet üzerinden satılıyor. “Pandinus Imperator” da bunlardan biri. Nam-ı diğer “İmparator Akrep”. Afrika kökenli bu akrebe ulaşmanız için binlerce kilometre yol yapmanıza gerek yok. İnternet üzerinden bu akrebi evlat edinme şansınız var, APS ile evinize bile gönderiyorlar (postacılar, sanırım bu bilgiden pek hoşlanmayacak). 60 lira gibi bir para ödedikten sonra, ‘sahibinden.com’ aracılığıyla evinize gönderilen bu hayvana nasıl bakacağınızı ve bu yaptığınızın yasadışı bir işlem olduğunu bilmeniz yeterli.

Türkiye’ye girmesi yasak
İmparator Akrebi, Türkiye’nin de 1996 yılında taraf olduğu neslinin devamı tehlikeye girmiş olan yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretini kontrol etmeye çalışan CITES’ın listesinde yer alıyor. CITES Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanma tarihi ise 2001. Buna rağmen imparator akrebi gibi birçok tür internet ve hayvan dükkanları (pet shop) tarafından satılmaya devam ediyor. Birçok hayvan ve böcek türü, bu işten para kazanmaya çalışan insanların elinde, uygunsuz koşullarda yaşamak zorunda kalıyor. Akrep, tarantula dışında birçok evcil hayvan da bu ticaretten zarar görüyor. Kedi, köpek gibi türler ise ticari amaç için üretiliyor, “çirkin” olanları çoğu zaman ölüme terk edilirken diğer yavrular satışa sunuluyor.

Hayvanseverler harekete geçti
Bu konuda harekete geçen hayvanseverler, harekete geçmiş durumda. Bir süre önce, “sahibinden.com” adlı sitedeki hayvan satışıyla ilgili bölümün kapatılması için harekete geçen Tolga Akyıldız, kurduğu web sayfasıyla, hayvanseverleri boykota katılmaya ve söz konusu siteden canlı alımı yapmamaya çalışıyor. “Feysbuk”taki grubun üye sayısı şimdiden bin 500’ü geçmiş durumda. “İnternet üzerinden hayvan satışı Türkiye için yeni değil ancak ‘sahibinden.com’un çok büyük bir alıcı kitlesi var” diyen Akyıldız, bu sitenin paralı hayvan satışı yapan kısmını tamamen kapatıp, yerine sahipsiz hayvanların ilanlarına yer vermesi ve onlara ev bulunmasına yardımcı olmasını istiyor. Kampanyası ses getiren Akyıldız, geçtiğimiz pazartesi günü ‘sahibinden.com’ adlı sitenin yetkilileriyle bir görüşme yapmayı başardı. Görüşmenin olumlu geçtiğini belirten Akyıldız, site sahiplerine bir öneri paketi hazırlayacaklarını belirtiyor ama satışlar durana kadar kampanyaya devam edeceklerini de söylüyor.

Eleştiriler haksız
Sahibinden.com Genel Müdürü Müge Seymen ise yöneltilen eleştirileri haksız buluyor ve hayvan satışının birçok kanal üzerinden yapıldığını belirterek kendilerinin hedef gösterilmesinden rahatsız olduklarını belirtiyor. Seymen, “Kullanıcılarımızı mümkün olduğunca bilgilendiriyoruz. Hayvanlar Alemi grubunda ilan vermek isteyen kullanıcılarımıza ilan verme aşamasında; 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 5. maddesinde yer alan hayvanların bakımı ve korunması ile ilgili maddeyi ayrıca bu maddeye uymayan kişilere uygulanacak cezanın yer aldığı 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 28. maddesini iletmekteyiz” diyor.

Hiç yorum yok: