Çin’deki gerginlik cemaat azalttı

Çinli yetkililer, Sincan - Uygur Özerk Bölgesi’nde geçtiğimiz günde çıkan olaylar yüzünden ölenlerin sayısının 197’ye çıktığını söyledi. Cuma namazına katılım azaldı ancak güvenlik önlemlerinin alındığı camilerde olay çıkmadı.

Özgür Gürbüz /18 Temmuz 2009

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan-Uygur Özerk Bölgesi’nde 5 Temmuz’da patlak veren olaylar sonrasında hayatını kaybedenlerin sayısı 197 oldu. Yön Radyo ve Çin Uluslararası Radyosu’nun ortak yayınına katılan Çin Uluslararası Radyosu Türkçe Bölümü şefi Yongmin Şia, olaylar sırasında ağır yaralanan beş kişinin daha hayatını kaybettiğini böylece son iki haftada ölenlerin sayısının 197’ye ulaştığını belirtti. Canlı yayına katılan, Sincan’daki iki büyük cami imamı, gerilimin azaldığını, cuma namazı sırasında sorun yaşanmadığını ancak katılımın geçmiş cumalara göre azaldığını söyledi.

Camilerdeki hasarlar onarılmış
Yön Radyo’nun bir saatlik canlı yayınında konuşan ve Sincan’da Ortaköprü Cami’nde imamlık yapan Nur Muhammed Hafız, olaylar sırasında camilere bir saldırı olmadığını bazı camilerde meydana gelen hasarların da kısa sürede onarıldığını söyledi. Programa katılan Han Tengri Cami Baş İmam Yardımcısı Abdülgaffur Abdülrahim ise, “Bizim camide eskisine oranla daha az insan vardı. İyilik hakkında bir konuşma yaptık. Olaysız eve döndük” dedi. Programda dinleyicilerin sorularına da yanıt veren iki imam, Çin’de nasıl imam olunduğu ve hac konularında bilgi verdi. Önce ailelerinden din eğitimi aldıklarını, daha sonra ise cemaatin tavsiye etmesi sonucu devletin kendilerini imam olarak atadığını belirten Abdülrahim, imam olunmadan önce Çin’deki Yüksek İslam Enstitüleri’nde de eğitim alındığını belirtti.

Fettullah Gülen'in okulu var mı?
Programa mesajlarla sorulan sorulardan biri de, Fettullah Gülen’in Sincan’da okulu olup olmadığı sorusuydu. Çin Uluslararası Radyosu Türkçe Bölümü şefi Yongmin Şia, Çin’de devlet okullarının yanı sıra vakıf okullarının da olduğunu ancak Gülen’e ait bölgede bir okulun bulunduğundan haberi olmadığını söyledi. Bölgedeki cami sayısı hakkında da bilgi veren Şia, 1980 yılında 9 bin olan cami sayısının bugün 25 bine ulaştığını belirtti.

***
Hacca gitmek engelleniyor mu?
Yon Radyo'daki canlı yayında dinleyicilerden gelen Hac ile ilgili soruyu yanıtlayan İmam Hafız, 2005 yılına kadar Hac’ca Kazakistan ve Özbakistan yoluyla gidildiğini, 2006 yılında bir kısıtlama yaşandığını söyledi. 2006 yılından sonra Çin Hükümeti’nin Türkiye benzeri bir düzenlemeyle Hac organizasyonları yapmaya başladığını belirten Hafız, imamların masraflarının devlet tarafından karşılandığını belirtti. Programda İmam Hafız’ın 1995 yılında Hac’ca gittiği, diğer imam Abdülgafur’un ise sıra beklediği ortaya çıktı. Abdülgafur, bu yıl olmazsa en geç gelecek yıl devlet tarafından Hac’ca gönderilmeyi umuyor.

Hiç yorum yok: