"Arjantin'in haberi var bizim yok!"

GDO'ların Türkiye'de üretiminin önünü açacak olan Ulusal Biyogüvenlik Yasası, tepki topluyor. Genetiği değişmiş bitkilerin üretimi ve tüketimine karşı çıkan oda ve sivil toplum kuruluşları, Başbakanlık'a gönderilen taslağın kendilerine gösterilmediğini ancak dünyanın en büyük ikinci üreticisi Arjantin'den 78 sayfalık görüş alındığını söylüyor.

Özgür Gürbüz / 17 Temmuz 2009

Tüm dünyada tartışmalara yol açan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar'ın (GDO) Türkiye'de ekimine izin verecek olan Ulusal Biyogüvenlik Yasası'na sivil toplum kuruluşlarından ciddi tepki var. Bitkilerin genleriyle oynayarak onların istenilen şekil ve özelliklerde üretimine olanak sağlayan teknolojilerin sağlık üzerinde onlarca zararlı etkisi olduğunu söyleyen GDO'ya Hayır Platformu yetkilileri, yasa tasarısının tüm ısrarlarına rağmen kendilerine gösterilmemesinden de şikayetçi. Başbakanlık'a gönderildiği belirtilen söz konusu yasa tasarısını, bilgilendirme hakkını da kullanarak, görmek için talep ettiklerini belirten Platform yetkilileri, "Tasarıya dünyanın ikinci en büyük GDO üreticisi Arjantin'den 78 sayfalık görüş geldi ancak ne bizden, ne de Ziraat ve Tabip odalarından görüş alındı" diyor.

"DDT'ye de iyi demişlerdi"
57 farklı kuruluştan oluşan GDO'ya Hayır Platformu adına yapılan basın açıklamasında konuşan Türk Tabipler Birliği temsilcisi Prof. Dr. Kenan Demirkol, "Tarım ilacı DDT'ler de ilk piyasaya çıktığında insanlara hiç zarar vermeyeceği söylendi hatta kaşifine Nobel ödülü verildi. Ama binlerce insan (DDT yüzünden) ölünce yasaklandı" dedi ve GDO'ların sağlık sakıncaları üzerine onlarca raporun bulunduğunu belirterek Türkiye'nin bu ürünlerden uzak durmasını istedi.

Avrupa'da vazgeçiliyor
Toplantıda söz alan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık da, son bir yıl içerisinde daha önce GDO'ya izin veren üç Avrupa ülkesinde GDO'ların yasaklandığını vurguladı. GDO'lu tohumu yasaklayan Almanya, Fransa, Macaristan, Avusturya ve Yunanistan'ı örnek gösteren Atalık, "GDO'lu tohum üretimi dünyada 4-5 şirketin elinde. Bunlardan Amerikan şirketi olan Monsanto pazarın yüzde 90'ına sahip. Şirketler, devlet gibi değil, ülke gözetmezler" diyerek lobi faaliyetlerine dikkat çekti. Yapılan açıklamada yasanın ABD kökenli tohum şirketleri lehine çıkartılacağı da öne sürüldü.

***
"Hükümet olup iktidar olamadılar"
Prof. Dr. Kenan Demirkol -Türk Tabipler Birliği

Ülkemizde, genetiği değiştirilmiş bitkilerin ekimine izin verileceğini Hükümet Sözcüsü Sayın Cemil Çiçek'in 1 Haziran 2009 tarihli basın açıklamasından öğrendik. Sayın bakan bu açıklamada GDO'ların ithalat yoluyla zaten ülkemize girdiğini o yüzden ülkemizde üretilmesinin bir sorun oluşturmayacağını dile getirdi. Bizler, insanımızın sağlığı için son derece sakıncalı olan bu ürünlerin ithalini önlemek için tedbirler alıyoruz denmesini beklerken, zaten ülkemize bu zehirler giriyor o halde ülkemizde üretilmesinde de zarar yok gibi bir yönetim zaafı örneği gösteriliyor; yasaklayamazsan yasalaştır! Bu tavır hükümet olup iktidar olamamaktır!

Hiç yorum yok: