Marmaris’te manganez madenine tekrar yeşil ışık yakıldı

Özgür Gürbüz - Yeşil Gazete / 16 Mart 2008

Türkiye’nin çam balı üretiminin yüzde 80’ini yapan Marmaris’teki manganez madenine karşı yapılan uyarılar sonuç vermiş bilirkişi heyeti madenin çalışmalarını incelemek için 7 Mart Cuma günü geçici durdurma kararı almıştı. Marmaris Sulh Hukuk Mahkemesi’nin aldığı bu geçici durdurma kararı dün (10 Mart 2008) kaldırıldı. Maden sahipleri, bilirkişi heyetinin verdiği çalışmalara devam edilebilir kararını sat 14 sularında köy kahvesine asarak yol açma işlemine geri döndü ve 11 Mart sabahı 2’ye kadar çalışmalara devam etti. Alınan karardan rahatsız olan köylüler ve yöre halkı şimdi mahkemenin çalışmalarına son verilmesi dava açmaya hazırlanıyor.

Dünyaca ünlü çam balıyla ünlü Marmaris’in Osmaniye Köyü’nde açılması düşünülen maden için, 800 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde yol açarak işe başlayan Neslişah Madencilik ise gerekli izinleri aldıklarını söyleyerek çalışmalara devam edeceklerini belirtiyor. Firmanın en büyük desteği ise madencilere ellerini kollarını sallayarak maden açma izni veren ve AKP Hükümeti tarafından onaylanan yeni maden yasası. 5177 sayılı yeni yasa, Kaz Dağları’ndan Bergama’ya, Uşak’tan Gümüşhane’ye kadar birçok yerde çevresel koşulların gerektiği gibi dikkate alınmasına gerek duyulmadan maden arama ve işletme faaliyetlerine olanak veriyor ve doğaseverlerin tepkilerine neden oluyor. Yasanın iptali için CHP tarafından 2004 yılında Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruda hala sonuçlanmış değil.

Madene karşı çıkan sivil toplum örgütleri, çalışmaların başta arıcılık olmak üzere Turunç Belediyesi’nin de suyunu sağlayan kaynaklara, zeytinciliğe, turizme ve doğal güzelliklere zarar vereceğinden şikayetçi. Maden sahipleri ise gerekirse galeri usulü madencilik yaparak çevreye ve tarımsal faaliyetlere zarar vermeyeceklerini öne sürüyor.

Çam balının önemi
Halk arasında çam balı olarak bilinen Basra balı; Basra denilen böceğin çıkardığı tatlı sıvının arılar tarafından toplanması sonucu oluşuyor. Basra böceği özellikle Muğla bölgesindeki Kızılçamlarda bulunuyor. Doktorlar akciğer, karaciğer hastalıkları ve sarılıktan korunmak için çam balı öneriyor. Nefes açıcı bir etkiye sahip olan çam balı hazım ve uyku sorunlarına da merhem olabiliyor. Dünya çam balı üretiminin yüzde 92’si Türkiye’de yapılıyor ve bu üretimin yüzde 80’e yakını Muğla’nın Basra böceği bulunduran 250’ye yakın köyünde gerçekleştiriliyor.

Hiç yorum yok: