200 bin kişiye 15 zabıta

Özellikle yaz aylarında turist akınına uğrayan İstanbulluların nefes aldığı Adalar, ciddi çevre sorunlarıyla karşı karşıya. Bütçesi personeli kış nüfusuna göre düzenlenen dokuz adanın belediye başkanı, Habertürk’e verdiği özel röportajda, merkezi hükümetten özel bir yasal değişiklik istediklerini söylüyor.

Özgür Gürbüz - Gazete Habertürk / 6 Temmuz 2009

Dünyada çok az kişi dokuz ayrı kara parçasının belediye başkanlığını yapıyordur. Dr. Mustafa Farsakoğlu beşi insan yerleşimine açık İstanbul’daki dokuz adanın belediye başkanı. Adalar’ın yerleşik nüfusu 15 bin, yazın bu 80 bine kadar çıkıyor. Havaların ısınmasıyla artan günübirlik ziyaretler nüfusu 200-250 binlere kadar çıkarıyor; beraberinde çevre sorunlarını da...

Deniz kirliliğinden piknikçilerin bıraktığı pet şişelere kadar onlarca farklı çevre sorunu Adaların güzel doğasını tehdit ediyor. Buna karşın adalarda bulunan, zabıta sayısı sadece 15. Belediye Başkanı Farsakoğlu, “Her türlü denetimi zabıtayla yaparsınız. Denize atılan çöpten, sigara yasağının uygulanmasına, işletmelerin ruhsat kontrolüne kadar her şey zabıtanın işi. Bizim 4 zabıta karakolu ve Sakız Adası’nda bir zabıta noktamız var. Diğer adalara da tekneyle zabıta personeli gönderiyoruz. Bir zabıta amiri, iki zabıta komiseri ve 12 zabıta memuruyla 200-250 bin nüfuslu, birbirinden kopuk büyük bir alanda hizmet vermeye çalışıyoruz” diyerek sorunlarını dile getiriyor. Belediye ayrıca tamamen gönüllülerden oluşan “Çevre ve Temizlik” adı verilen bir birim kurmuş. 200 civarında gönüllüden oluşan birim, çevreyi kirleten işletme ve kişileri belediyeye bildiriyor, bilinçlendirme çalışmaları yapıyor.

Belediyenin tüm kadrosu 102 kişi
Sorun sadece zabıta da değil. Belediyenin sahip olduğu kadro 68 memur ve 34 işçiden oluşuyor. Belediye’ye ait iki tekne var. Bunlar aynı zamanda ambulans olarak da kullanılıyor. Bir tanesi kısa zamanda hastaların nakil ve acil durumlarına ayrılmış ambulansa dönüştürülecek ve geriye sadece bir tekne kalacak. Tüm bu olumsuz şartlara rağmen 250 binleri bulan nüfusa hizmet vermek zorunda olduklarını belirten “Bunu neyle yapacaksınız? Personelle yapacaksınız” diyen Farsakoğlu, “Yasal düzenleme lazım. Adalar Belediyesi’ni tek bir coğrafyada yerleşmiş bir belde olarak görmemek gerekiyor. O yüzden de özel bir düzenleme gerekiyor” şeklinde konuşuyor. Belediye Meclisi’nin bu yönde alacağı kararın merkez yönetim tarafından kabul edilmesi gerektiğini söylüyor.

Emlak vergisi toplanamıyor
Adalar Belediyesi’nin bir başka sorunu da gelirlerle ilgili. Adalar’ın SİT alanı olması yapılaşmaya sınırlama getiriyor. Adalar’da bulunan 8 bin civarında konutun 2 bine yakını tescilli tarihi eser. Tescilli eserlerden emlak vergisi alınamadığını, yaşlıların oturduğu yerler için de indirim uygulandığını belirten Farsakoğlu, kış nüfusuna göre İller Bankası kanalıyla aldıkları aylık paranın 40 bin, aylık personel giderlerinin ise 220 bin olduğunu söylüyor. “Belediye’nin 5 milyon gerçek geliri var ve 25 milyon borçla devraldık” diyor. Son söz olarak da vatandaşları daha duyarlı olmaya çağırıyor. İnsanlarımız geliyor yiyip, içip çöplerini doğaya bırakıyor diyen Adalar Belediye Başkanı, “Vapurlardan da çok şey atılıyor. Denizleri koruma açısından hiç titiz değiliz, zannediyoruz ki denizler kirlenmez. Marmara Denizi’nin dibi inanılmaz oranda kirlenmiş durumda” diyor.

***
Özel tekneleri, Adalar’a bağlamak paralı olacak
Adalar Belediyesi, bütçe sorununu çözmek için Adalar’ı ziyarete gelen yüzlerce tekneden “palamar” parası almaya hazırlanıyor. İlk meclis toplantısında görüşülecek olan bu konu karara bağlanırsa gelecek yıldan itibaren adalara gelen teknelerden “bağlama ücreti” adı altında para alınacak.

Hiç yorum yok: