Tuzla'da bu kez işçiler kazandı

Özgür Gürbüz - Sabah / 2 Mart 2008*

Tuzla tersanelerinde ölümlere neden olan çalışma koşullarını protesto eden işçilerin eylemi sonuç verdi. Gemak Tersanesi’nde yaklaşık 300 işçi önceki gün işe yarım saat geç başlayarak çalışma saatlerinin günde 7 buçuk saati geçmemesi için eylem yapmıştı. Eyleme katılan ve Gemak’la iş yapan Birlik Gemi (Birlik Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.) adlı taşeron şirketinde 2 buçuk aydır çalışan Yakup Ekin’de aynı gün işten atılmıştı. Dün geç saatlerde Gemak Tersanesi yetkilileriyle görüşen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Limter-İş sendikası temsilcileri, iş saatlerinin sabah 08.30, akşam 17.00 olması talebini tersane yönetimine kabul ettirmeyi başardı. İşten çıkarılan Yakup Ekin adlı işçi de yeniden işe geri alındı. Limter-İŞ Sendikası Genel Sekreteri Kanber Saygılı, Çalışma Bakanlığına bağlı iş müfettişlerinin teftişi sırasında tersane yetkilileri ve taşeron firmalar tarafından işçilere imzalatılan 08.30–17.00 çalışma saatlerine uyulması amacıyla bu eylemi başlatmışlardı.

İşçiler konsey kurulsun istiyor
Geçtiğimiz perşembe günü bir araya gelen DİSK ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) yetkilileri bu hafta içerisinde tekrar bir araya gelecek. Bir buçuk saatlik uzun bir toplantı yapan heyetler karşılıklı görüş alışverişinde bulunmuş, DİSK işverenlere, işçilerin 5 maddeden oluşan önerilerini sunmuştu. İşçilerin önerdikleri 5 madde şöyle:

* Tuzla tersanelerinde; işçi, işveren temsilcilerinin, TMMOB ve TTB’nin yer aldığı, eşit haklara sahip “Tuzla Tersaneler Bölgesi İş Konseyi” (İşçi Sağlığı, İş Güvenliği ve İş Güvencesi İzleme Kurulu) oluşturulmalı.

* Bu konseyin işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik düzenlemelerinin yaşama geçirilmesinde, eğitimlerinin düzenli olarak yapılması ve denetlenmesinde yetkili kılınması

* İşçilerin taşerona ait olsun ya da olmasın uluslararası sözleşmelerin belirlediği norm ve standartlarda çalışmalarını sağlanmasından yine Konsey yükümlü olmalı.

* Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalı.

* Günlük çalışma saati 7 buçuk saat olarak acilen hayata geçirilmeli, sigortalar alınan ücret üzerinden ödenmeli, yemek kalitesi ve giyinme odalarının durumu iyileştirilmeli. Saat 10 ve 15’te olmak üzere iki çay molası uygulanmalı.

*haberin orjinali

Hiç yorum yok: